Kettilsdotter

Månadens böcker: september 2016

Med 76 lästa böcker under 2015 och hittills 44 böcker lästa i år, känner jag att jag äntligen kommit igång med läsandet igen – och det känns underbart! Det har blivit en blandning av böcker jag tänkt läsa under lång tid, serier jag påbörjat men inte kommit vidare med förrän nu, nya serier som verkar intressanta, och böcker som jag inte känt till innan men blivit tipsad om. Årets stora projekt är att komma vidare med The Wheel of Time av Robert Jordan då jag inte läst de sista böckerna i serien än. Dock innebär ”komma vidare” med en serie av denna omfattning och med den mängden karaktärer och detaljrikedom ”läsa om från början” för att sedan gå vidare med de sista böckerna. Men det gör inte mig något för jag älskar verkligen den serien! Men i det här inlägget tänkte jag främst sammanfatta det jag läst under september månad.

Antal böcker: 3
Antal sidor: 1 400

 

Fangirl av Rainbow Rowell

FangirlTvillingarna Wren och Cath ska börja på college. Wren är den utåtriktade som vill festa. Cath är mer osäker inför allt det nya. Hon ägnar mycket tid att skriva fanfiction om karaktären Simon Snow, något som hon tidigare gjorde tillsammans med Wren. Hennes ambition är att hinna bli klar med sin fanfiction-serie till den stora fanfiction-finalen. Men så träffar hon Levi som inte lämnar henne ifred.

Jag gillade storyidén, och att författarinnan uppenbarligen gjort grundliga efterforskningar i fanfictionvärlden. Det kändes inte som att hon skrev på något sätt nedlåtande om fanfiction och de som skriver fanfiction, snarare tyckte jag att hon gjorde ett bra jobb med att framställa fanfictionskrivandet på ett bra sätt med stor förståelse för det. Inget i boken kändes krystat eller orealistisk, däremot hade jag lite svårt att fästa mig vid någon av karaktärerna.

Betyg: 3/5

 

Stora boken om vikingarnas gudar och myter av Lars Magnar Enoksen

Stora boken om vikingarnas gudar och myterReligionen i det förkristna Norden var, liksom tiden, våldsam och fylld av dramatik. Här fanns inte bara de välkända gudarna Tor, Oden och Frej utan också ett myller av andra gudomar, jättar, alfer, dvärgar och vidunder – de som befolkade de nio olika världar som våra förfäder delade in världsalltet i. De färgrika myterna och sagorna berättar om hur Asgård byggdes, när Fenrisulven fjättrades, hur livet i Valhall levdes och hur allt slutligen går under i Ragnarök – innan jorden föds på nytt. Det här är en helt nyskriven och rikt illustrerad bok som bygger på förstahandsuppgifter ur den fornnordiska mytologins viktigaste källor.

Jag älskar mytologi, men har hittills mest studerat den grekiska mytologin och läst böcker/sett filmer som baseras på denna. På senare tid har jag bestämt mig för att bekanta mig lite mer med den skandinaviska/nordiska mytologin eftersom jag kommer från Sverige. Många böcker om mytologi är fyllda av referenser hit och dit eller är tunga att läsa av olika anledningar. Men den här boken tar upp några av de mest kända myterna på ett lättläst och intressant sätt. Uppslagsdelen över gudar, gudinnor, monster och väsen är lika lättläst. Dessutom är boken fylld med stora fina bilder. Rekommenderas starkt som en introduktion till den nordiska mytologin!

Betyg: 4/5

 

The Fires of Heaven av Robert Jordan

The Fires of HeavenDel 5 i serien The Wheel of Time. I svensk översättning motsvaras denna bok av del 9 och 10. Kring staden Rhuidean samlas aielfolkets klaner för att hylla Rand som Draken återfödd. Man gör sig också beredd att tränga över den fjällkedja som skiljer Aielöknen från västerns länder och tåga mot Tar Valon. På så sätt vill Rand bevisa sin legitimitet för de mäktiga aes sedaierna. Men alla klaner erkänner inte Rand.

Det blir många hopp fram och tillbaka över kontinenten medan man följer olika karaktärer och deras äventyr. Jag älskar storyn och den här serien, men kan inte låta bli att tycka att det inte händer så jättemycket i just den här delen, särskilt med tanke på hur lång boken är (omkring 900 sidor). Vi får inte ens följa en av de tre huvudkaraktärerna över huvud taget.

Betyg: 4/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *