Kettilsdotter

Månadens böcker: oktober 2016

Oktober blev en månad för känslosamma böcker.

Antal böcker: 2
Antal sidor: 659

 

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Förr eller senare exploderar jagHazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. För att göra sina föräldrar glada går Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Mötena visar sig vara allt annat än uppiggande. Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Walters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp. Hazel möter Augustus Waters blick och deras kärlekshistoria ska komma att bli en sådan som poeterna diktar om.
E p i s k.

Jag har länge tänkt läsa den här boken, men har skjutit upp det på grund av snyftrisken. Det är trots allt en bok om ungdomar med cancer. Visst blev det mycket tårar – men jag fullkomligt älskade den här boken! Den har allt – glädje, romantik, humor, sorg, djupa tankar. Det är en så vacker och så gripande historia, en bok som påverkade mig på djupet. Jag skulle kunna läsa den om och om igen. Utan att avslöja alltför mycket, så skulle jag vilja citera några favoritrader ur boken:

”Smärtan kräver att få upplevas.”
”Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antalet skadade, okej?”
”Vissa oändligheter är större än andra oändligheter.”

Betyg: 5/5

 

Flyga drake av Khaled Hosseini

Flyga drakeInvasionen av Sovjet och talibanstyret ligger fortfarande i framtiden i det Afghanistan som de oskiljbara vännerna Amir och Hassan växer upp i. De uppfostras sida vid sida men lever i helt skilda världar; Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. Hassan gör allt för Amir och han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans lojalitet sviker han. Amir förlamas av skuldkänslor och hans handlande leder till att vännerna skiljs åt. När Kabul intas av Sovjet flyr Amir och hans far till USA. Amir tror att han har gjort sig fri från sitt förflutna, men han förmår inte lämna minnet av Hassan bakom sig.

Många har sagt att det här är en bra bok, känslosam och gripande. Jag instämmer, men den är känslosam på ett väldigt tufft sätt som gjorde mig illa berörd. Jag kan förstå att många tycker om den, för det är en gripande historia som folk kan antingen känna igen sig i eller förfasas över. Men det var inget för mig – att läsa om påhittade krig i fantasyböcker är en sak; att läsa om något som mycket väl kan ha hänt i verkligheten under ett krig som faktiskt ägt rum är en helt annan sak.

Betyg: 2/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *