Kettilsdotter

Månadens böcker: januari 2017

I januari kom jag mig äntligen för att läsa några böcker som jag tänkt läsa under en lång, lång tid. Jag hittade även två böcker på biblioteket som jag impulslånade, varav den ena är en av de bästa böcker jag läst!

Antal böcker: 7 (och 1 påbörjad)
Antal sidor: 2 147

Läslista:
A Christmas Carol av Charles Dickens ★★★★
Wuthering Heights av Emily Brontë ★★
Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert ★★★
Bron till Terabitia av Katherine Paterson ★★★★★
Tänd ett litet ljus av Maeve Binchy ★★★★★
Dödssynden av Harper Lee ★★★★
Harry Potter and the Cursed Child – Parts One and Two: Special Rehearsal Edition Script av J.K. Rowling ★★★
påbörjad: Lord of Chaos (The Wheel of Time #6) av Robert Jordan

Jag har valt ut några av böckerna som jag recenserar lite kort här nedanför:

 

Wuthering Heights av Emily Brontë

Wuthering HeightsHittebarnet Heathcliff växer upp hos familjen Earnshaw; älskad av sin fosterfar och fostersyster men avskydd av sin fosterbror. Heathcliffs liv blir än svårare när fosterfadern dör, missförstånd skiljer honom från fostersystern Catherine, och Catherine dessutom gifter sig med en barndomsvän. Heathcliffs enda mål blir hämnd.

Ett mål jag har med min läsning är att läsa fler klassiker. Wuthering Heights (på svenska Svindlande höjder) är definitivt en klassiker, en av engelsk litteraturs mest kända kärleksromaner. Dock upplevde jag inte att den var så fantastiskt bra som jag trodde. Ja, den är passionerad, och ja, den orsakade säkert stor uppståndelse när den publicerades. Men jag tyckte det var svårt att hänga med i händelserna, och det fanns ingen karaktär som gick att tycka om. Dessutom var vissa dialoger väldigt svåra att förstå (dialekt) så jag borde kanske ha läst den på svenska för att förstå allt.

Betyg: ★★

Tänd ett litet ljus av Maeve Binchy

Tänd ett litet ljusFörnäma Elizabeth White evakueras från London till den stora familjen O’Connor i Kilgarret på Irland under andra världskriget. Hon är jämnårig med familjens 10-åriga Aisling, och trots att de är helt olika blir de bästa vänner. Ödet för dem åt olika håll i livet men de fortsätter ändå att hålla kontakten under de följande decennierna.

Jag har läst någon enstaka bok av Maeve Binchy tidigare och gillade hennes sätt att skriva. Det här är hennes allra första roman (på originalspråk Light A Penny Candle), och jag impulslånade den på mitt lokala bibliotek. Vilken tur att jag gjorde det, för det här är en av de bästa böcker jag läst! Det var intressant att se hur både Irland och London skildrades under och efter andra världskriget, men det jag gillade allra bäst var den oerhört nära vänskapen mellan Elizabeth och Aisling, och att följa dem parallellt när de växte upp från flickor till unga kvinnor.

Betyg: ★★★★★

Harry Potter and the Cursed Child – Parts One and Two: Special Rehearsal Edition Script av J.K. Rowling

Tänd ett litet ljusHarry Potters yngste son Albus börjar på Hogwarts och upptäcker att det inte är lätt att vara son till en av de mest kända trollkarlarna genom tiderna. Medan han kämpar för att hitta sitt eget öde lär sig både han och hans far att mörker kan komma från de mest oväntade platser.

Det här räknas som den åttonde Harry Potter-boken, den första officiella historien som publicerats efter serien avslutades för så många år sedan. Det är dock ingen roman, utan en teater, och detta är ett manuskript. Det blir därför lite annorlunda att läsa, men min recension bygger endast på själva historien. Tyvärr mötte denna bok inte alls mina förväntningar, trots att de var så låga. Harry, Ron, Hermione och alla de andra karaktärerna som jag växte upp med och lärde känna bättre än mig själv, kändes inte alls som…dem. Självklart har de blivit vuxna och upplevt många fler saker sedan vi träffade dem senast, men flera grundläggande personlighetsdrag kändes helt enkelt fel. Flera scener var exakta kopior av scener från den tidigare serien, och vissa läsare/teaterbesökare kanske tycker att det är kul och charmigt, men jag tyckte att det var ooriginellt och tråkigt. Det jag hade störst problem med var flera saker som jag tycker är uppenbara plot-holes eller som helt enkelt kändes alldeles galet icketrovärdigt. Dessutom kändes hela storyn rörig. (Kanske hade det blivit mindre rörigt om man såg teatern live på scen.) Att boken ändå får godkänt betyg är tack vare att det trots allt är en Harry Potter-historia, och jag har länge velat ha fler sådana.

Betyg: ★★★

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *