Kettilsdotter

Snö, plommonblom och parkbesök

Under de många månader som jag bodde i Tokyo fick vi bara snö under en enda dag. Jag och min rumskompis vaknade en morgon och upptäckte att vår tvätt utanför fönstret var täckt av snö – det dröjde inte många minuter innan vi var påklädda och utanför huset med kamera i högsta hugg. Det hade känts lite konstigt att fira jul utan någon snö, och vi blev alldeles spralliga nu när snön äntligen kom! Vi gick bort till det lilla torget framför Nippori station, och där kunde vi inte låta bli att bygga en snögubbe. Medan vi gjorde det började barn som passerade oss att också bygga små snögubbar och kasta snöboll på varandra. Vi gick sedan in på vårt stammiscafé Tully’s precis vid torget och värmde oss lite. Personalen där inne hade haft lite kul åt oss när vi lekt som barn utanför caféet… Men vi berättade glatt om de svenska vintrar vi växt upp med. Sedan satt vi och hade lite kul åt japanerna som gick omkring där ute med paraply som skydd mot snöstormen. På det fjärde fotot kan ni förresten se ett gäng japaner med paraplyer köa till bussen… Jag tror inte man skulle kunna se en så fin kö här i väst.

Snön blev dock inte kvar länge. Redan nästa dag såg det ut som en härligt solig svensk vårdag och när vi gick hem från skolan hade nästan all snö tinat bort – förutom en gigantisk snögubbe som någon hade byggt vid vägkanten på vägen till skolan. Den stod kvar i flera dagar innan den slutligen smälte.

 

Det många tänker på när man pratar om Japan är körsbärsblommen. Men minst lika vackert och inte lika känt är plommonblommen. Plommonträden blommar tidigare under året, oftast mellan februari-mars. Första veckan i mars tog jag en promenad till templet Yushima Tenmangu i Ueno som är känt för sin plommonblomsfestival, ume matsuri. Jag kom fram strax före skymning, och eftersom det blir mörkt väldigt snabbt på kvällarna i Tokyo tog jag större delen av mina foton i väldigt svagt ljus. Jag är ändå väldigt nöjd med fotona, de blev väldigt fina!

 

I mitten av mars hade det hunnit bli lite varmare, så jag tog en utflykt till Komagome, några stationer från Nippori. Där finns en park som heter Rikugien. Det är en känd och mycket vacker park som byggdes i början av 1700-talet. I mitten finns en stor damm och runt omkring den finns en mängd kullar och promenadvägar. Det finns även några tehus men jag stannade inte vid något av dem. När jag var där hade inte alla växter hunnit bli gröna än, men det var ändå väldigt vackert att gå omkring i parken. Jag kan tänka mig hur vackert det är senare på året med alla växter och blommor!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *