Kettilsdotter

Månadens böcker: maj 2014

Det är ett tag sedan jag läste fantasy nu… Men samtidigt är det intressant att utforska andra genrer också.

Antal böcker: 2
Antal sidor: 682

 

Rebecca av Daphne du Maurier

RebeccaVid Cornwalls klippiga kust i södra England ligger slottet Manderley, tyngt av anor och rikedomar men också av en ödesdiger hemlighet. Hit kommer från en askungetillvaro på 30-talet en ung flicka som härskarinna – hon nämns aldrig vid namn. Under en vistelse i Monte Carlo som sällskapsdam åt en förmögen amerikanska har hon träffat den stilige men dystre Maxim de Winter och gift sig med honom.
Hon märker att alla på Manderley jämför henne med Maxims första hustru Rebecca, en världsdam och lysande skönhet. Nu är hon död sedan ett år. Hon drunknade under mystiska omständigheter när hennes segelbåt kapsejsade. Vad hände? Och älskar Maxim henne fortfarande?

Min största frustration var att aldrig få veta vad kvinnan som var huvudkaraktären faktiskt hette. Jag har nämligen väldigt svårt att skapa någon slags band till karaktärer som jag inte har något namn på. Allt kring det som rörde Rebecca var väldigt intressant och skickligt skrivet. Jag njöt av de vackra miljöbeskrivningarna. Dock lyckades storyn bara fånga mig till hälften.

Betyg: 3/5

 

Sanningen av Riikka Pulkkinen

SanningenDen äldre kvinnan Elsa är döende i cancer och flyttar hem för att avsluta sitt liv i sin egen miljö. Hennes man Martti, dottern Eleonoora och barnbarnen försöker vänja sig vid tanken på att de kommer att förlora henne. Och nu vill Elsa tala ut med dem, en i taget.
I takt med att hennes mamma blir alltmer skör och tynar bort känner Eleonoora hur hennes barndomsminnen börjar glida henne ur händerna. Hennes egen dotter Anna är i sin tur upptagen av att fantisera kring andra människors öden. Hon samlar på historier och får av en händelse höra talas om Eeva, mammas barnflicka från 60-talet. Henne har ingen någonsin pratat om.

Boken är bra skriven och det är intressant att se de olika tidsperioderna ur olika personers synvinklar. Personer som är väldigt bundna till varandra på olika sätt. Men det var ändå en väldigt slät berättelse. Ingen omvälvande story och ingen spänning, bara vardagshändelser och hur olika personer kände sig och påverkades. Det är nog inte riktigt i min smak ändå, relativt händelselösa böcker som mest bara är vackra.

Betyg: 3/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *