Kettilsdotter

Stockholm, dag 2: Prideparaden

Idag var den Stora Dagen. Min första dag någonsin på Pridefestivalen. Min första dag någonsin på Europride. Min första dag någonsin som volontär under Prideparaden. Allt på samma gång!

Dagen började tidigt för mig. Vääääldigt tidigt… Jag hade mardrömmar hela morgonen om att jag skulle komma för sent till mötesplatsen, och när klockan äntligen var halv åtta klev jag upp. Jag kom i god tid till kyrkan där paradvolontärerna skulle mötas… Fick två nya kompisar, yay! Vi tre och A hoppade in i volontärsgruppen som skulle ta hand om och spärra av omkring Sergels torg.

Vädret var alldeles perfekt under förmiddagen. Men vid lunchtid när vi äntligen fått våra avspärrningsband och skulle sätta igång och jobba, så började det såklart ösregna. Jag var verkligen glad att vi fått vindjackor, annars hade vi blivit ännu våtare än vi blev. Vårt område blev större än vi räknat med också, eftersom vi blev ombedda att ta hand om gatan ner mot Kungsträdgården dessutom. Vi hann precis bli klara innan paraden nådde fram till oss vid kl halv två.

Paraden var… intressant att se på. Som tur var hade det nästan slutat regna när paraden började, så vi och de slapp ösregnet då åtminstone. Över 150 ekipage var det som deltog, hur många människor det var har jag ingen aning om. Men det var alldeles säkert tusentals deltagare. Många hade helt otroliga dräkter, andra hade knappt något alls på sig. Hästar fanns det flera stycken i paraden. Jag imponerades av att de var så väl tränade att klara av allt detta oljud – bilar, folk, musik på högsta volym osv. Det var bara en gång jag kände mig lite utsatt – en häst blev orolig och började trampa runt framför mig, hamnade med baken mot mig och började backa. Jag hade egentligen ingenstans att ta vägen där jag stod framför avspärrningen och allt, utan gick några meter åt sidan och höll andan tills de kunde fortsätta framåt, och bort från mig…

Själva paraden var väldigt lugn. Åskådarna höll sig också mest lugna. Det var några små barn som vi var tvungna att hålla ögonen på för de smet ut framför bilarna nästan, flera gånger, och ibland blev trycket för stort mot avspärrningarna. Men i övrigt var det helt okej.

Nu har jag precis bytt ut klänningen (som var genomvåt upp till midjan nästan) mot torra varma jeans inför kvällen. Så nu ska jag ta tunnelbanan bort till Slussen och sluta mig till paraden där och följa den bort till Tantolunden där Pride Park nu ligger. Det blir fest där ikväll! Massa artister som spelar, och det bästa av allt: BWO är där!!!

Bilder från paraden kommer senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *