Kettilsdotter

Jag bor i Japan nu!

Det har snart gått en vecka, och jag har fortfarande inte riktigt hunnit förstå att jag verkligen bor i Tokyo nu! Jag kom hit i måndags på eftermiddagen, efter ett halvårs förberedelser (som ibland kändes som för mycket tid och oftast som för lite tid). Under de fem dagar jag bott här har det redan hunnit hända så mycket – och framför allt är det många nya intryck. För en svensk som kommer till Tokyo i juli månad är det mycket som är olikt från den svenska sommaren. Så det är definitivt mycket att vänja sig vid.

Jag har tänkt uppdatera bloggen så ofta som möjligt, mellan alla lektioner, läxläsningsgrupper och utflykter. Förhoppningsvis kan några av mina inlägg vara till hjälp för andra som funderar på att åka till Japan och studera – eller åtminstone vara lite intressant läsning!

Till att börja med kan jag ju säga att jag inte skulle vara här nu om det inte vore för Go Go Nihon!, en delvis svensk organisation som utan kostnad hjälper folk från hela världen att ta sig till Japan och studera. De har varit otroligt hjälpsamma under hela den tid som jag varit i kontakt med dem!

Jag har valt att studera på en skola som heter Akamonkai och ligger i Nippori. Det är ett område som är lite billigare att bo i än Tokyo i allmänhet.  Skolan har även en väldigt liten andel studenter som kommer från länder utanför Asien. Jag valde den här skolan dels för att studietakten är lite högre, dels just för att det är så många asiatiska studenter och då blir man mer tvingad att lära sig japanska snabbt för att kunna kommunicera eftersom de i regel inte är lika bra på engelska som västerlänningar, och dels för att jag ville bo i Tokyo men inte lägga mer pengar än nödvändigt på boendet – men ändå ha mitt eget rum.

Jag bor i ett studenthem fem minuters promenad från skolan – perfekt! Huset är uppdelat i våningar för killar och våningar för tjejer – och det är strängt förbjudet att vistas på det andra könets våning. Vi får inte ens ta med oss familjemedlemmar av det andra könet till våra rum! Jag har ett rum i en liten lägenhet som jag delar med tre andra tjejer. Det komiska är att en av dem också är svensk (och kom hit via Go Go Nihon! precis som jag) – men vi har kommit överrens om att prata så mycket japanska som möjligt med varandra sedan när vi kommer igång med studierna. Tyvärr har vårt studenthem inga gemensamma rum (av typen allrum där alla kan samlas och umgås), det finns på skolans andra elevhem som ligger mycket längre bort. Men det är ganska okej ändå, man träffar folk på skolan och utanför studenthemmet, och sedan beger man sig ju oftast ändå någon annanstans för att umgås.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska skriva mer… Det har som sagt hänt väldigt mycket den här veckan, och jag känner att vissa saker borde få sitt eget inlägg. Men jag kan ju berätta lite mer om själva studierna. På onsdagen hade vi invigningsceremonin på ett hotell i närheten, och på eftermiddagen fick vi göra ett språktest för att avgöra vilken nivå vi befinner oss på och alltså vilken klass vi skulle placeras i. Testet var utformat så att nybörjarnivåfrågor var blandade med frågor för de mer avancerade nivåerna. Jag lämnade in mitt test nästan blankt, så lite förstod jag av det… Men det gjorde mig ingenting, för det innebar att jag blev placerad i en av nybörjarklasserna – mitt mål! Det var precis vad jag ville, arbeta mig upp nästan från botten för att kunna vara säker på att jag lärt mig grunderna i språket korrekt.

Vi hade första undervisningsdagen idag, och jag har eftermiddagslektioner. Inte optimalt för mig som helst har lektioner på förmiddagen och sedan gör läxor på eftermiddagen. Men jag kan nog få det att funka ändå. Klassen verkar okej, vi är 12 stycken. Dagens lärare var också bra och förklarade allting så att man lätt förstod. De flesta i klassen kommer från Korea eller Kina – vi är tre stycken som kommer från andra länder. Rätt så trevligt var det också att två av killarna i klassen bor i mitt studenthem och vi träffades redan den dag då jag flyttade hit.

Nu ska det bli skönt med helg, som förhoppningsvis blir lite mer avkopplande än veckan hittills varit.

Här är ett par foton från min första kväll i Tokyo, båda är tagna under en promenad i Ikebukuro.

Ikebukuro i Tokyo 2 juli 2012

Ikebukuro i Tokyo 2 juli 2012

12 tankar om “Jag bor i Japan nu!

 1. Ellen

  Härligt! Kanske följer din blogg lite framöver då jag själv funderar på att studera i Japan. Hoppas allt blit bra! Titta gärna in på min blogg btw ^^

 2. joaosa

  Hi 🙂 I´ll probably be going to Akihabara in January. How much have you been spending per day in food and normal stuff?

 3. Lika

  Hej!

  Jag läste dina inlägg om japan och finner det mycket intressant (också rolig att du läst grafisk på universitetet (för det gör jag med haha)) Men jag har funderat länge på att studera i japan och undrar mest hur skolan är då jag tänkt söka till att gå 3 månader på Akamonkai till hösten! Så min fråga är hur är skolan? Hur högt är studietempot?

 4. Stila

  Hi 🙂 Hi! I found your blog on the gogonihon fb page… I want to go to Tokyo in January and probably will subscribe to Akamonkai 🙂 so I’ll keep following your blog for interesting insights of the school and life in Tokyo!
  Ganbatte!

 5. Emma

  Jag råkade hitta din blogg av ”misstag” när jag googlade omkring, och vilken lyckoträff det visade sig vara! Jag börjar nämligen på Akamonkai nu i Oktober och också jag har sökt via Go go nihon 🙂 Har inte sett någon från Sverige uppdatera på Go go nihons fb-sida om att gå på Akamonkai så gissa om jag blev förvånad!

  Tänker hålla ögonen på din blogg, för den är verkligen rolig att läsa!

 6. Jowa

  Hi that’s cool !! Have fun ^-*
  i wish i can go in July .. but since i sent them the message they still didn’t reply me, it’s been more then 5 days i don’t know why !! :\

  1. Mirjam Inläggets författare

   GoGoNihon are usually very busy, but if they still haven’t replied, try sending them an e-mail. I also think it’s going to be very difficult for you to start at a school there already in July. Maybe it’s possible in October. But you’ll have to discuss it with the people at GoGoNihon. I hope you are able to go to Japan soon, it’s a wonderful country!

 7. Ilaria

  Dear,
  I saw a video about Akamonkai dormitory and I noticed that the sink is next to the kitchen.
  How can it be possibile?
  How did you react, I mean, in the morning for example people how used it? Sorry for the question that mah be imbarassing for you..
  Thank you very much

  1. Mirjam Inläggets författare

   Sorry for the late reply! At first when I noticed the layout of the dormitory rooms, I was a bit surprised. But in my apartment/room it worked well enough. Most of us were rather ”shy” and only went out to the sink to brush their teeth when no one was cooking food, for example. In other rooms, no one cared and just went around doing their business (use the kitchen, use the sink, whatever) whenever. I also lived in a second dormitory which had another layout – there we had a proper bathroom and a proper kitchen.

 8. lom

  Hi,

  I have just enrolled into akamonkai too. They don’t allow you to choose if you want the morning or afternoon class? That seems to affect me a little cause I have serious matters to attend to in the afternoon.

  Do you have any idea about this?

  Thanks!

  Regards,
  Lom

  1. Mirjam Inläggets författare

   I’m sorry for the late reply! Usually they don’t let you choose, no. But if you have an extra-job during afternoons, for example, they could make an exception in certain cases. I hope the situation has been solved for you!

 9. Gautham Katta

  Hi, I read your blog and thanks a lot for posting. I would like to understand how was your overall experience studying in Akamonkai? I am planning to go there next april. Your reply would help me a lot!
  Thank you
  G

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *