Kettilsdotter

Hanabi, matsuri och bio

Nog för att det mesta med Japan är underbart och spännande just nu, men något av det bästa nu under sommaren måste vara alla hanabis och matsuris! Jag har varit på flera stycken och bara måste dela med mig!

Min första hanabi (fyrverkerifest) var i Ryogoku, i närheten av Asakusa. Jag kom dit på kvällen efter att ha haft en väldigt trevlig dag i Yokohama (hjälp, vad vackert det är där!), och mötte några vänner vid stationen. Vi gick upp till någon byggnad en bit från floden, så vi såg fyrverkerierna på lite avstånd mellan höghusen – men oj vad det var vackert! Och det höll nog på i omkring 2 timmar allt som allt. En mycket trevlig kväll i trevligt sällskap!

Min nästa hanabi var i lördags, i Matsudo. Den var mindre, men minst lika trevlig! Jag och två vänner hade blivit hembjudna till en av våra senseis. Vi lagade japansk mat tillsammans (okonomiyaki! kycklingspett!) och jag smakade japanskt öl för första gången – gott! Sedan gick vi ut till flodstranden där sensei förberett en plats åt oss, och så tittade vi på de fantastiska fyrverkerierna, pratade och hade allmänt trevligt. En underbar kväll, helt enkelt!

I söndags blev jag sedan helt oplanerat meddragen på en matsuri (festival) mitt ute i ingenstans. Den ägde rum på något slags utomhusmuseum, så vi började med att gå runt och titta på och i olika typer av japanska hus. För oss svenskar var det mycket intressant och fascinerande! Jag fick också se den mest underbara trädgård jag sett på länge – den var egentligen liten, men så fylld av slingrande gångar, buskar och gömda skrymslen. Jag gick omkring där och blev så fylld av inspiration att jag bara måste sätta mig ner och skriva nu någon dag! Vi lyssnade också på en kille som satt och skapade musik live. Han spelade in slingor med olika instrument och byggde på musiken gradvid med fler och fler slingor. Jag har aldrig sett något sådant tidigare, det var mycket imponerande!

Vid det här laget hade det börjat mörkna så pass att vi vandrade bort till festivalens huvudområde, och färgade lyktor hängde längs hela vägen. När vi kom fram var det folk som spelade traditionell japansk musik och folk som dansade traditionell japansk dans – massor med folk! Det var så roligt att se! Det var också bord överallt där det såldes mat – så nu har jag testat takoyaki – grillad/stekt bläckfisk i degbollar med någon sås. Det låter kanske inte så gott, men det var jättegott! Jag fick även se något som jag bara sett i tecknad form tidigare – en fiskdamm, med riktiga pyttesmå guldfiskar som man fick fiska upp och ta med sig!

I måndags kväll var jag på bio här för första gången! Jag och en kompis såg den nya Batmanfilmen på en biograf i Roppongi. Biosalongen var gigantisk! Det måste ha varit omkring 600 platser, jag har aldrig sett en så stor biosalong förut! Det fanns några mindre salonger också på bara omkring 300 platser…
Och filmen var riktigt bra, för den som undrar. Jag vill ha Batmans motorcykel…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *