Kettilsdotter

Månadens böcker: mars 2014

Det blev inte mycket läst i mars heller. Jag vet inte riktigt varför jag inte tog mig tid att läsa förra månaden, det måste helt enkelt vara så att jag hade väldigt mycket annat för mig.

Antal böcker: 2
Antal sidor: 655

 

Vad mina döttrar bör veta av Elizabeth Noble

bok-vadminadottrarborvetaNär Barbara får veta att hon har cancer ställs hon inför den svåra och smärtsamma uppgiften att ta farväl av sina fyra döttrar. Men hur ska hon hitta orden?
Barbara beslutar sig att föra dagbok och skriva ett personligt brev till var och en av döttrarna. Där uttrycker hon både sina förhoppningar och rädslor och berättar om sina egna drömmar och hemligheter. Hon skriver ända in i det sista.
När begravningsdagen kommer samlas de fyra systrarna, alla med sina egna problem att ta itu med. Jennifer är nära att kvävas i sitt olyckliga äktenskap. Lisa lever i ett till synes bra förhållande, men något lurar under ytan. Amanda reser runt i världen och ser nya spännande platser men känner sig ändå inte riktigt nöjd. Hannah, tonåringen, är på väg in i vuxenvärlden, med allt vad det innebär.
Systrarna står inför ett utmanande år, med omtumlande upplevelser och nya insikter i hur det är att vara kvinna och syster, utan att ha en mamma att vända sig till för råd och tröst. Med Barbaras brev och dagbok till stöd söker systrarna en ny riktning i livet och finner styrka och gemenskap hos varandra.

Boken i sig är väl egentligen bra skriven, med flera väldigt olika karaktärer vars liv flätas ihop och påverkar varandra. Dock är väl inte jag den som tycker bäst om den här typen av chick lit, som bara handlar om känslor egentligen. Jag hade gärna velat få någon mer dimension av karaktärernas liv.

Betyg: 2/5

 

Springa med åror av Cilla Naumann

Springa med årorKom hit, Monika, säger Johanna och drar ned mig på gruset. Det är tyst omkring oss, ovanligt vindstilla den här första dagen. Havet ligger som en violblå spegel nedanför gården.
Inget annat än Johanna har hänt, ändå är allt förändrat.
Hon ligger på rygg bredvid cykeln i det dammiga gruset med sina bleka ben och smutsiga underbyxor. Bredvid henne ligger flaskan med tjock röd hallonsaft.
Allt är egentligen som vanligt.
Utom detta att Johanna ligger på min gårdsplan.

Springa med åror handlar om sommargästen Johanna och bondflickan Monika och om hur deras somrar blir en lekplats med konsekvenser som sträcker sig långt fram i tiden – till deras egna barn som omedvetet framkallar sina mödrars laddade, ödesdigra klasskonflikt.

Den här boken tilltalade mig egentligen inte alls, förutom att jag gillade själva idén bakom storyn – om vänskap över klassgränser, drömmar, vänskap och kärlek. Däremot hade jag svårt för hur boken var skriven med hopp i tidsrymden, jag kände ingenting för någon av karaktärerna och rycktes inte med av storyn heller.

Betyg: 2/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *