Kettilsdotter

Månadens böcker: februari 2014

Det ena ledde till det andra, och jag läste inte alls så mycket som jag hade planerat att göra under februari månad. Men här är de böcker jag ändå lyckades läsa!

Antal böcker: 4
Antal sidor: 2 163

 

En lång vinter av Colm Tóibín

En lång vinterColm Tóibíns hyllade En lång vinter utspelar sig i en liten bergsby i Spanien. Miquel har återvänt efter värnplikten och nu är det dags att vinka av den yngre brodern. Pappan säger inte så mycket men håller ordning på fåren som precis vallats från bergssluttningarna inför den stundande vintern. Det är modern som håller samman familjen genom att se till att alla får mat och att det blir städat.
Så en dag upptäcker Miquel att modern tycks smyga iväg när de är nere i byn och handlar. Snart blir han varse det som alla tycks ha vetat länge men ingen talar om. Modern är alkoholist. Kort därefter uppstår ett våldsamt bråk mellan föräldrarna. Dagen efter är modern försvunnen och den första snön faller. Det tar bara någon timme, sedan råder full snöstorm och det är frågan om liv och död.

Det här var inte riktigt en bok i min smak. För det första är jag inte van att läsa kortromaner, och jag tyckte inte att det rymdes tillräckligt mycket händelser för att bli nöjd. Det var visserligen vackert skrivet, men jag tyckte mest att boken var tråkig.

Betyg: 2/5

 

Du sköna nya värld av Aldous Huxley

Du sköna nya världI en avlägsen framtid har gentekniken utvecklat människan intill perfektion. I Du sköna nya värld finns inga gamla, sjuka eller olyckliga människor. Livet är sorglöst och okomplicerat. Människan har befriats från alla känslomässiga bindningar och kan ohämmat ägna sig åt konsumtion och tillfälliga sexuella kontakter. Tillvaron är inriktad på omedelbar lyckomaximering. Den nya världen är ett sinnenas paradis och skulle något gå fel så finns alltid lyckodrogen soma…

Första delen av boken var bra, intressant och skrämmande. Den tog upp tankar och idéer som måste ha varit ännu mer skrämmande på den tiden när boken skrevs (1930-talet). Men ibland var den väldigt jobbigt skriven, lite osammanhängande och svår att följa. Sedan kom andra delen av boken, som också var intressant och skrämmande – men alldeles för religiös för att jag skulle kunna ge den ett högre betyg.

Betyg: 2/5

 

Stridens skönhet och sorg av Peter Englund

Stridens skönhet och sorgFörsta världskriget anses av många experter vara den mest omgripande historiska händelse som drabbat vår kontinent sedan romarrikets fall. Trots det är det en händelse som hamnat i minnesskugga. Stridens skönhet och sorg är en bok om hur kriget upplevdes av alla dessa människor som drabbades och som på ett eller annat sätt var medverkande i kriget. Läsaren får följa ett tjugotal verkliga men nu okända människor, bland annat en australiensisk kvinna som körde lastbil åt serbiska armén, en italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en fransk ämbetsman som aldrig såg fronten, en tysk skolflicka som växte upp med kriget vid gränsen mot öster, en sydamerikansk äventyrare som slogs som frivillig i turkiska armén, en belgisk stridspilot, en tysk infanterist, en rysk sjuksköterska, en amerikansk fältkirurg och en ungersk kavallerist.
Dessa människor upplevde kriget på olika platser och på olika vis, men de förenas av att de alla befann sig långt ned i hierarkierna och att de alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig: brev, dagböcker, memoarer. Vart och ett av de korta kapitlen utgår ifrån vad en av dessa enskilda människor såg, tänkte eller gjorde en enskild dag, med början i augusti 1914 och slut i november 1918.

Det här är en historieskildring på ett lite annorlunda vis. I stället för att, som i vanliga historieböcker, bara rabbla upp en massa fakta om vad som hände en viss dag eller en viss månad, så hamnar man här mitt i allt som hände. Man upplever det dessa människor upplevde, och det gav mig en helt ny syn på detta hemska krig.

Betyg: 3/5

 

A Storm of Swords av George R.R. Martin

A Storm of SwordsDel 3 i serien A Song of Ice and Fire. Utav de fem som tävlar om makten är nu en död och en i onåd, och kriget rasar vildare än någonsin medan allianser bildas och bryts. Joffrey av släkten Lannister sitter på tronen som den nye och obehaglige härskaren över de sju kungarikena. Hans största rival, Lord Stannis, har besegrats och vanhedrats och är nu fast i klorna på en svartsjuk häxa. Men unge Robb av släkten Stark styr fortfarande av Norden från fortet i Riverrun. Robb gör upp planer mot sina avskydda fiender av släkten Lannister medan de håller hans syster som gisslan i King’s Landing. Under tiden färdas Daenerys, en drottning i exil, över en blodindränkt kontinent – och har med sig de enda tre drakar som fortfarande existerar i världen…
Men medan dessa makter gör sig redo för ett avgörande slag anländer en armé av barbariska vildmän från utkanten av civilisationen. Efter sig har de en hord av mytiska Others – en övernaturlig armé av levande döda vars vandrande lik är omöjliga att stoppa. Världens framtid balanserar på vågen och ingen kommer att kunna vila innan de sju kungarikena har exploderat i en rejäl svärdsstorm…

Jag älskar den här serien så mycket fortfarande! Det är en massa fina beskrivningar, det händer så mycket spännande saker, och vissa saker har jag inte kunnat förutse alls. Ibland händer det saker som är så chockerande att man knappt kan läsa vidare. Men självklart kommer jag att fortsätta med nästa del så snart jag kan!

Betyg: 4/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *