Kettilsdotter

Månadens böcker: januari 2014

En av de saker jag lovat mig själv för år 2014 är att läsa mer än jag gjort de senaste åren – mycket mer. Så jag tog och utforskade sajten GoodReads och hittade ett par grupper som ägnar sig åt läsutmaningar – läs si och så många böcker inom det här temat, eller skriven av författare på den eller den bokstaven, och så vidare. De har även läsecirklar där man läser och diskuterar böcker varje månad. Det här ledde till att jag läste så mycket som 9 böcker under förra månaden – jag tror till och med att det är fler än jag läste under hela förra året… Det jag tänkt göra är att varje månad skriva en liten sammanfattning här över vad jag läst. Det blir lite mer vissa månader, lite mindre andra månader.

Antal böcker: 9
Antal sidor: 3945

 

The Husband’s Secret av Liane Moriarty

The Husband's SecretFöreställ dig att din man skrivit ett brev till dig, som du bara får öppna efter att han dött. Föreställ dig även att detta brev innehåller hans mörkaste hemlighet – något som kan förstöra inte bara det liv ni byggt upp tillsammans, utan även andras liv. Föreställ dig därefter att du råkar hitta detta brev medan din man fortfarande är högst levande…
Cecilia Fitzpatrick har uppnått allt – hon är en mycket framgångsrik karriärkvinna, en stöttepelare i sitt samhälle, en hängiven fru och mor. Hennes liv är lika välordnat och prickfritt som hennes hem. Men det där brevet kommer att förändra allt, och inte bara för henne: Rachel och Tess känner knappt Cecilia – eller varandra – men de kommer också att känna av hennes mans hemlighet.

Jag gillade hur boken var skriven, med de tre huvudpersonernas distinkta röster och hur man fick se dem allihop både utifrån och inifrån. Storyn i sig var okej.

Betyg: 3/5

 

A Clash of Kings av George R.R. Martin

A Clash of KingsUppföljaren till A Game of Thrones. En komet färgad som blod och eld syns på himlen. Kaos regerar från Dragonstone till Winterfell. Sex grupper kämpar om Järntronen och makten över ett splittrat rike. Bröder slåss mot bröder, de döda reser sig i natten, en prinsessa utger sig för att vara en föräldralös pojke, en sinnenas riddare förbereder sig att förgifta en förrädisk häxa, vilda män från bergen ämnar inta lågländerna… Vinsten kan mycket väl gå till de som äger det kallaste stålet – och det kallaste hjärtat… När kungar brakar ihop med varandra, så skakar hela riket.

Jag älskar den här serien! Det här är precis den typ av episk fantasy som jag älskar att läsa, och den här serien har så många intressanta karaktärer och fantastiska intriger… Jag älskar allt med den här boken.

Betyg: 4/5

 

The Eyre Affair av Jasper Fforde

The Eyre AffairDel 1 i serien om Thursday Next. Välkommen till en surrealistisk version av Storbritannien omkring år 1985, där tidsresor är rutin, kloning är verklighet (dodon är det utvalda återupplivade husdjuret), och litteratur tas på allra högsta allvar. England är en virtuell polisstat där en moster (bokstavligt talat) kan fastna i en dikt av Wordsworth, militanta Baconister häcklar Hamlet-föreställningar och det är straffbart att förfalska verser av Byron. Allt detta tillhör vardagen för Thursday Next vid litteraturpolisen, tills någon börjar kidnappa karaktärer ur litterära verk. När Jane Eyre plockas bort ur Brontes roman måste Thursday spåra förövaren och hitta ett sätt att ta sig in i boken för att förhindra ett katastrofalt litterärt mord.

Det var en intressant story och en hel del idéer som jag satt och hade roligt åt medan jag läste, även fast karaktärerna bara var okej och boken inte hade någon särskild wow-faktor.

Betyg: 3/5

 

Törst av Richelle Mead

TörstDel 1 i serien Vampire Academy. Efter två år på rymmen är Rose och Lissa tillbaka på S:t Vladimirs skola – en ganska ovanlig internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer. Lugna, eftertänksamma Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga strigoi, de farligaste och mest blodtörstiga av alla vampyrer. I hetsiga och rappkäftade Rose Hathaways ådror flyter människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Hon är en dhampir, och hon är Lissas bästa vän. De onda strigoi har svurit att Lissa ska bli en av dem, och det är Roses uppgift som beskyddare att försvara Lissa – till varje pris.

Jag läser vanligtvis inte så mycket böcker om vampyrer, men den här var lite annorlunda mot vad jag läst tidigare i genren. Boken var intressant och lättläst, och jag gillade huvudkaraktären från första början. Jag vill absolut läsa resten av serien.

Betyg: 3/5

 

Förförd av Amanda Quick

FörfördCharlotte Arkendale vet allt som är värt att veta om män. Hon har vigt sitt liv åt att avslöja bedragare och brottslingar av det motsatta könet. Men ingen har förberett henne på mötet med Baxter St. Ives – en främling som dyker upp från ingenstans och söker tjänsten som hennes livvakt. Charlotte känner att han är en passionerad man med starka känslor – en farlig man. Inte alls den diskreta person hon tänkt sig för uppdraget. Ändå anlitar hon honom…

En trevlig och lagom blandning av spänning, mysterie och romantik. Starka karaktärer.

Betyg: 3/5

 

Ful av Scott Westerfeld

FulI en värld där alla är extremt vackra, är det normala fult! Tally kan knappt vänta till sin sextonde födelsedag då hon blir Vacker. Sexton är när förändringen sker ? från motbjudande Ful till otroligt attraktivt Vacker. Den dag då man åker som i en katapult rakt in i det högteknologiska paradiset i stadens centrum där ens enda uppgift är att ha superkul! Om bara några veckor fyller Tally sexton… Men Tallys nya vän Shay är inte helt säker på att hon vill bli Vacker. Hon vill hellre försöka leva utanför staden. Myndigheterna erbjuder Tally det värsta tänkbara valet hon kan tänka sig: Hitta sin vän och förråda henne, eller aldrig blir Vacker. Tallys val förändrar hennes syn på världen för alltid.

Det här var en väldigt tankeväckande historia, och jag tyckte mycket om den. Karaktärerna är välskrivna och storyn fängslande.

Betyg: 4/5

 

A Walk to Remember av Nicholas Sparks

A Walk to RememberDet fanns en tid då världen var ljuvare… när kvinnorna i Beaufort klädde sig i klänning och männen bar hatt… Varje år i april, när vinden doftar av både hav och liljor, minns Landon Carter år 1958, hans sista år på Beaufort High. Landon hade dejtat en tjej eller två, och en gång svor han till och med att han var kär. Den sista person han nånsin trott att han skulle bli kär i var Jamie, den blyga dottern till stadens baptistpastor… Jamie, vars öde var att visa honom hjärtats natur – och livets glädje och sorg.

Jag hade hört att det här skulle vara en fantastisk bok, men den överträffade till och med mina förväntningar. Den är så enkelt skriven men så fylld av känslor – både dolda och öppna. Det är inte bara en bok om kärlek och dess mysterier, utan även om vänlighet, förlåtelse och andra saker som många tar för givet men som man ser i ett helt nytt ljus här.

Betyg: 5/5

 

Sabriel av Garth Nix

SabrielDel 1 i serien Abhorsen. Sabriel skickades till en internatskola i Ancelstierre när hon var liten och har därför ingen stor erfarenhet av Free Magic eller de döda som vägrar förbli döda i det gamla kungariket. Men under hennes sista termin försvinner hennes far, Abhorsen, och Sabriel vet att hon måste ta sig till det gamla kungariket för att kunna hitta honom. Snart hittar hon ett par resekamrater: katten Mogget vars reserverade beteende inte riktigt kan dölja dess illvilliga själ, och den unge magikern Touchstone som länge varit bunden med magi och fortfarande förföljs av smärtsamma minnen. De tre färdas allt djupare in i det gamla kungariket medan farorna hopar sig omkring dem. Varje steg för dem närmare ett slag mellan de dödas och de levandes krafter – och insikten om Sabriels öde.

En lagom trevlig bok, intressant med den otydliga gränsen mellan levande och döda, men karaktärerna kändes yngre än vad de visade sig vara.

Betyg: 3/5

 

Revolt av Robyn Young

RevoltDel 1 i Insurrection-trilogin. Året är 1286 och Skottland upplever den värsta vintern på evigheter. Det sägs att domedagen har kommit. Från Edinburgh rider kungen av Skottland ut i mörkret och blir mördad av en av sina egna män. Någon given arvinge finns inte, och plötsligt hotar inbördeskrig. Samtidigt smider Edward, kungen av England, planer om att invadera. Men allt kommer inte att gå hans väg. Ur slag och blodsfejder reser sig en ung man som vågar trotsa Englands mäktigaste kung. Hans namn är Robert the Bruce. Hans historia börjar i Revolt.

Jag tycker mycket om historiska romaner, och den här boken gillade jag. Tidigare har jag bara hört talas litegrann om det skotska frihetskriget, så det var intressant att få veta mer och se det från olika personers synvinkel.

Betyg: 3/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *